Toiminimi eli Yksityinen elinkeinonharjoittaja

Oletko perustamassa yritystä yksin tai puolison kanssa? Sitten toiminimi, eli yksityinen elinkeinonharjoittaja on varmasti oikea valinta. Jos tavoitteena on laskuttaa freelancerina tai yhden henkilön verkkokauppana, onnistuu kaikki tarpeellinen Suomen helpoimmalla yhtiömuodolla (vaikka yhtiö toiminimi ei olekaan). Jos kuitenkin tavoitteena on kasvaa rajusti ja palkata henkilökuntaa, saattaa osakeyhtiö olla sittenkin parempi vaihtoehto. Ai miksikö? Käydään se läpi tässä ja nyt!

Toiminimi, eli Yksityinen elinkeinonharjoittaja tarkoittaa elinkeino- ja liiketoimintaa harjoittavaa ihmistä. Tämä siis tarkoittaa että Yksityinen elinkeinonharjoittaja ei ole yhtiö (kuten osakeyhtiö tai avoin yhtiö), vaan elinkeinotoimintaa harjoittava yksityinen henkilö, joka toimii omissa nimissään ja vastaa taloudellisesti itse sitoumuksistaan. Yksityistä elinkeinonharjoittajaa kutsutaan yleiskielessä usein toiminimeksi, vaikkakaan nämä eivät ole sama asia. Lakioikeudellisesti toiminimi tarkoittaa yrityksen, yhtiön tai yksityinen elinkeinonharjoittajan nimeä (yhtiön nimeä, esim. Kallen kukkakauppa Oy).

Hyvät ja huonot puolet

Yksityisen elinkeinonharjoittajan hyödyt

 • Helppo ja halpa perustaa
 • Vaatii vain yhdenkertaista kirjanpitoa
 • Helppo ylläpitää
 • Nopea aloitus
 • Vähemmän byrokratiaa
 • Ei tarvita pääomaa liiketoiminnan aloittamiseksi
 • Kaikki tase on omaa tuloa, joten ei tarvitse erillisiä palkkasäätöjä kuten muissa yhtiömuodoissa.
  • Jos yrittäjä laskuttaa 5000 € + alv. työstään, ja kulut ovat olleet 1000 €, on 4000 € yrittäjän omaa tuloa

Yksityisen elinkeinonharjoittajan huonommat puolet

 • Sopii pääsääntöisesti vain yhden hengen (tai perhe)yrityksille, eli nopean kasvun varalle suositellaan toista yhtiömuotoa
 • Ei voi nostaa osinkoa, eikä pelata yhtä paljon pääomatuloilla kuin esim osakeyhtiössä
 • Hyvän kauden tulosta ei voi jakaa pidemmälle ajalle esim. palkkatulona
 • Kaikki vastuut, velvoitteet ja tappiot ovat henkilökohtaisia

Päätöksenteko yksityiselle elinkeinonharjoittajalle

Yksityinen elinkeinonharjoittaja tekee päätökset itse ja vastaa niistä henkilökohtaisella omaisuudellaan. Niin voitot kuin tappiotkin ovat yksityiselle elinkeinonharjoittajalle henkilökohtaisia. Tämä johtaa yrittäjän henkilökohtaisiin riskeihin: yrittäjä vastaa henkilökohtaisesti omalla rahallaan yrityksen veloista ja muista rasitteista. Toiminimelle ottama velka on omaa henkilökohtaista velkaa.

Voitonjako

Kaikki myyntikate, joka tulee yksityiselle elinkeinonharjoittajalle on yrittäjän omaa tuloa. Osinkoja toiminimi ei voi maksaa, vaan voitot verotetaan pääosin ansiotulona. Palkanmaksu itselle (ja puolisolle) ei siis ole mahdollista, eikä myöskään verottomien luontoisetujen saaminen. Yrittäjä käyttää yrityksen voittoa yksityisnostoina verojen jälkeen. Yksityinen elinkeinonharjoittaja vastaa myös tappioista henkilökohtaisesti.

Toiminimen, eli yksityisen elinkeinonharjoittajan perustaminen

Toiminimen (yksityinen elinkeinonharjoittaja) perustaminen on helppoa. Siihen riittää että täyttää PRH:n Y3 lomakkeen, ja maksaa rekisteröintimaksun 110 €. Rekisteröinnin voi tehdä PRH:n toimistossa ja verkossa!